Uncategorized

卓韻芝轉會MediLASE 激光永久脫毛界再爆火花

2016年01月25日 公開 回應 0 累計瀏覽次數 1335
新舊一代激光脫毛比併

激光脫毛界最近又爆出火花!Dermes做了16年脫毛界一姐,但兩年前Medilase呢個新勢力出現就唔同左,有謝婷婷轉會、20萬個正評;最近連幫過Dermes代言的卓韻芝都轉會去Medilase,網上舖天蓋地睇到卓韻芝條片,周圍問人:「永久脫毛,你識揀?」除左難得見到卓韻芝騷性感美腿一面,仲令我諗多左野:雖然試過唔少脫毛公司,但都唔多識揀脫毛公司!!”> <”

睇片可以到Youtube search “卓韻芝   Medilase”

gi


激光永久脫毛市場除咗Dermes和Medilase,還有銀座Calla、Musee、Perfect Medical、Bella、Per Face、Dr. Reborn……,選擇多多,又彩光又激光,真係唔知點揀永久脫毛架,睇完卓韻芝呢段片,諗起自己以前都揀錯過添!

睇價錢….脫毛價錢夠平就得啦,間間差唔多啫,不過平的都無咩效果。 睇品牌….有得十年以上的脫毛公司信心會大啲,但佢地用的Technology係咪夠update先。 睇即時試做效果….最好有免費脫毛體驗,可以睇到即時效果! 但後來知道左,大部份脫毛方法即時效果都唔錯,但試唔出有幾永久,好多時隔一段時間又生毛毛。反而無做spot test就隨便試做,如果皮膚傷左就無得挽救 (有個BLOG 講得幾清楚,有興趣自己入去睇http://joanna56.pixnet.net/blog/post/313648905)。如果睇永久脫毛效果,原來真係唔識揀~~

宜家脫毛好普遍,好快毛孩就會在世上絶跡,如果揀錯了脫毛公司,十年後我就成為碩果僅存的受保護毛孩了!極唔想成為珍品呀!! 一於學卓韻芝咁講,學識揀做到永久脫毛的公司最實際!!研究完一輪,下面係我嘅永久脫毛大發現,公開埋比大家,千祈唔好跌入脫毛陷阱呀!

點先係永久脫毛"?

要識揀永久脫毛的公司,先要搞清礎咩係"永久脫毛"!坊間咁多激光脫毛美容中心,甚至有多年歷史的大型脫毛中心都聲稱做到永久,但原來間間都有唔同含意架,試完唔同的公司開始知道呢件事,有公司是永久承諾、永久保養、永久任做,偏偏無幾多間夠膽講做到永久脫毛效果!而永久承諾、永久保養呢類的潛台詞,等於話效果不永久,所以要長年累月去脫毛姐,OH NO!

為了不被誤導,是時候將永久脫毛的定義搞清楚: 一般脫毛公司的永久 à 永久保養 / 永久提供脫毛服務 真正的「永久脫毛」 à 做到徹底消滅毛囊,不再生出黑色毛毛   永久脫除毛髮才可以徹底解決到毛髮變粗、毛孔變大、毛髮倒生、色素沉澱等問題,而有效的永久脫毛方法,就只有光學脫毛! 經過我在GOOGLE調查所得,原來揀永久脫毛的秘訣只係1+1咁簡單,就係能量夠強的科技 + 冷凍方法。

1plus1=能量夠強的科技 +  先進冷凍方法

1plus1揀能量夠強的科技 永久脫毛效果,取決於有幾多光學能量深入毛囊。 足夠的能量送到毛囊底部,先可以徹底消滅毛囊! 由於彩光好似花洒有好多個出水位,令能量分散就不夠強,做不到永久脫毛效果;激光能量集中先夠強將能量送到毛囊底部,殺死毛囊,所以識揀的人都會揀激光永久脫毛。

>>> 彩光:好似好多水柱的花洒,能量分散不夠強

>>> 激光:好似集中一條水柱的花洒,能量夠強

明左呢個原因之後,睇廣告忽然睇到好多野,原來激光脫毛的公司先敢寫永久脫毛,只叫光學脫毛,無永久二字,或者只講永久保養之類而無標明永久脫毛效果的,就知其實係彩光。

不過,激光脫毛科技日新月異,已經出左好多世代的MODEL,就好似買手機你會揀iPHONE 6S?還是阿爺年代的iPhone4?講真,買iPhone 5都被人嫌棄啦!既然揀得激光脫毛呢D高科技方法,我緊會揀最新一代黎做,效果點都比上一代更好。

宜家最新一代係美國出的PRO-UTM LASER TECHNOLOGY,亦係目前最TOP、No.1嘅激光脫毛儀器,可以話係激光脫毛界的iPHONE 6S! 因為它配合了最啱黃皮膚黑毛髮的亞洲人用的755nm激光波長,加埋最大的24mm機頭,發出的激光能量最強最勁,所以可以好有效、同好有效率咁,用最短時間徹底消滅毛囊,唔再生出黑色毛毛,真係做到永久脫毛效果。(有興趣可以去呢度睇下 http://www.candela-hk.com)


暫時坊間唔係好多脫毛公司用呢款最新最強能量的脫毛儀器,就連脫毛界一姐Dermes用的755nm儀器,機頭都只得12mm咁細! 暫時我只搵到Medilase係用PRO-UTM LASER TECHNOLOGY。睇完呢啲資料我就明點解卓韻芝要轉會,佢一向係聰明女,梗識揀架。 yu

>>> 俞琤喺毛記電視 “十大勁曲金曲分獎典禮”: 「有時候經驗捉在手裏,分分鐘會化為『老餅』,反而與時並進,才能歷久常新。」

1plus1揀先進的冷凍方法

唔少人明明用了755nm激光脫毛科技的療程,但點解做好多次都清唔晒毛毛? 問題唔係脫毛科技唔夠勁而係用錯了冷凍方法! 755nm激光發出的熱能足以永久消滅毛囊,但高能量有機會灼傷皮膚,必須配合冷凍方法保護皮膚。但坊間多數是外加敷冰或敷凍GEL,壞處係長時間冷凍住皮膚,連毛囊的溫度都降低,再高的熱能送到去毛囊都殺不死毛囊啦,所以影響
左療程效果!坊間仲用敷冰的公司有dermes,敷凍GEL的有Marsha、銀座、PER FACE等。

hairgel



>>> 冰凍了的毛囊好似舊冰咁,唔熱囉。

先進冷凍方法
所以識揀激光脫毛,一定識揀埋冷凍方法!之前提過最新一代的激光脫毛科技PRO-UTM LASER TECHNOLOGY內置左先進冷凍方法PRO-U EPID-COOLING TECHNOLOGY, Medilase就係用呢款,會喺激光發出前噴出啱份量的 -20度冷凍劑,只冷凍皮膚表面做保護,毛嚢溫度不受影響,可以盡吸激光熱能。(利申: 我都喺Medilase做過脫毛)做treatment時只會Feel到一下冷凍劑噴出黎,我做咗5次小腿療程,到依家效果都仲好滿意,無再生黑色毛毛。 dcdyoutube https://www.youtube.com/watch?v=u9gnEA84vME

最後再踢爆一個陷阱位畀大家知,如果冷凍劑嘅份量唔足夠,就保護唔到皮膚,所以出機的廠方有埋”冷凍劑使用量標準指引”,仲會發出授權書比脫毛公司證明佢地符合標準,只要上網GOOGLE 下 “脫毛   冷凍劑  授權”  或者 “激光脫毛  敷冰”,就會有好多資料睇到。

女人可以一生人都在追求要靚,但不代表要用無止境的方法去做,識揀的人都會揀最有效的方法做激光脫毛,慳返時間和心思去追求其他東西更好,咁先可以好似卓韻芝咁識揀,脫毛都要與時並進!

參考網站:
http://www.candela-hk.com
http://755nmlaserhairremoval.com/
http://www.myage.hk/