Uncategorized

辣到暈!「泰」過癮~

2015年01月06日 公開 回應 0 累計瀏覽次數 1149
泰國菜,在香港也有好多選擇。 但想要食到不同層次的辣,要辣得過癮,可以試一試尖沙咀這間「泰燒遙」!
睇個名,叫做「泰燒遙」就知這一間,有好多款不同「燒」0既嘢食! 「燒」絕對係主打之一!!
未試過係香港食的泰國菜,可以認真到,有著名單種自家秘製的醬汁。 而且每個醬汁都與別不同,配以唔同食物就可以配襯出不同的味覺效果!
泰式生蝦 HK$128 少有地,泰式生蝦以這種賣相上碟!「精緻」,而且「新鮮」! 每隻生蝦都用上生蝦汁浸住,全方位360度都可以沾盡生蝦汁的味道了!
一口,一匙,拎出黎時會連帶生蝦汁一起。
香辣度會比一般生蝦更厲害。 而且,真的是全方位的辣!
蝦春卷 HK$88 / 4件 炸到黃金色的蝦春卷,大大條! 咬落去,外層十分卜卜脆! 內層,大蝦大大隻,而且爽口,食得出是新鮮海蝦所製!
而配上蝦春卷的醬汁也有兩配。愛泰式辣醬或是其他口味,都可以一次試晒!
燒聖子 (時價) 見到咁大隻聖子,一上枱就十分香! 隻隻聖子大大隻,單食都己經食得出很鮮、很彈牙!
食的時候,點上這一款紅色的,配海鮮的醬汁,一黎可以令到海鮮更鮮! 二黎可以以辣度提升海鮮味覺的層次!
本身,Staice 是一個不太食得辣的人! 老實說,這個醬汁也真的很辣!食一隻要飲好幾次水。 但因為太香、也辣得太好味,所以也是食不停口!
燒魷魚 (時價) 說到魷魚,是我最愛之一! 泰燒遙的魷魚,是長身一點,燒至金黃!好鬼靚! 火喉控制得好好,魷魚不會老、不會硬! 剛剛好,夠時軟腍又不失口感。
而燒魷魚,則換上另一款的醬汁。 相比聖子,會無咁辣,酸度也會淡一點。
華欣炒蟹 HK$328 食泰菜,又點可以少咗咖哩蟹?! 好鬼大碟的「華欣炒蟹」,蟹鉗成隻手咁大! 雖然醬汁濃,但也不失蟹的鮮甜!
當然,要配上法包食,食埋個好味醬汁啦~~
這樣的一盅,係咩?!
冬陰功湯 HK$88 用一大個鍋去裝的冬陰功湯,上枱時就十分惹味地香了! 還足料地有好幾隻的大蝦!食肆少有!
酸度辣度配合得好好,而且還十分香!
燒遙炒飯 HK$128 燒遙炒飯用上多款海、陸食材做成。 炒飯炒得甘香又夠乾身。
燒海爐 (時價)
外皮燒到好鬼香脆! 但一般不會食層皮,而是內層的魚肉。
配上的是燒魚醬,而且還有配料連燒爐魚一齊食。
將魚肉放在生菜上,加上燒魚醬汁及辣椒等。 既食到魚的鮮也食得香辣!注意哦,絕不是普通的辣啊~~
食咗咁多肉,當然要食啲菜啦~~
青木瓜沙律 大伙最後覺得唔夠喉,要食得清一點。 所以點了這個青木瓜沙律。 辣就當然的了!而且青木瓜還切得很薄、很透!爽口呢~
椰青糕 HK$48 用上大量的椰青皇所做成。 這個椰青糕十分青甜,而且有著咬口的椰肉,增加口感。 食多幾個都唔怕呢~~
Like 我的Fans Page,可以有更多互動有趣的分享哦~~
Staice Blog 頻道: 
Blogspot  。. ゚★  WeShare.hk 。. ゚★ Beauty Life 。. ゚★ The Ztyle  。. ゚★ Wretch 。. ゚★ Beauty Exchange 。. ゚★ She Blog。. ゚★
Lady Qooza 。. ゚★ Fashion and Beauty 。. ゚★ Elle Blog 。. ゚★ U Beauty。. ゚★
StyleUp 。. ゚★ SheWin 。. ゚★ Glamabog 。. ゚★ Qooza Beauty 。. ゚★ 88DB 。. ゚★
How to Find Staice:
Email: staice_liu@yahoo.com.hk
 
Find Staice at Instagram: