飲飲食食

新鮮出爐~~台灣風味古早味蛋糕~~

2020年06月09日 公開 回應 0 累計瀏覽次數 935
自從有次到台北吃過古早味蛋糕後一直都愛上,最近我在香港找到這間店的山田本舖 (觀塘)古早味蛋糕,就快到店內外已聞到了烘培蛋糕香氣,新鮮出爐呀。
 
店舖設有特定時間出爐不同味道既蛋糕
 
這店選擇也有多個味選擇
有 原味、核桃杏仁原味、朱古力、核桃咖啡味、台灣肉鬆味、芝士、濃香杏仁味等、杏仁抹茶紅豆。
 
我就揀左最愛吃朱古力及台灣肉鬆味
每件都有一定既厚度,很似軟淋淋既枕頭
 
 
朱古力味蛋糕 (Hk$75)
最面有朱古力粒粒碎碎,中間有層半溶朱古力醬,吃起上來朱古力甜度剛剛好,咬落去口感鬆軟。
 
 
台灣肉鬆味古早味蛋糕(Hk$80)
蛋香鬆軟綿密甜甜鹹鹹,肉鬆夾著中間口感更豐富,佢地配埋一齊來吃真的好夾,而且濕潤而不黏。
   
 
 
 
 
芝士味蛋糕(Hk$75)
芝士味濃郁,中間芝士有種鹹鹹香香味道,吃過放雪櫃後食及回家後即食都一樣口鬆軟好味不太甜。
 
 
 
 
 
店員非常友善,更送上溫馨提示:
蛋糕可放室溫10小時,都係大大舊一次過食唔晒,就要存放雪櫃保存3日內食用呀!
 
山田本舖:https://www.instagram.com/yamadabakeryhk/
山田本舖 (觀塘)
觀塘分店 - 物華街45號舖